Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Merlot vörösborszőlő

Merlot vörösborszőlő
Merlot vörösborszőlő

Érési Idő: Későn, október elején érik. Fürtje közepes méretű, laza, vállas. Bogyója kis méretű, gömbölyded, sötétkék színű, hamvas, héja vastag, lészegény, édeskés ízű.

Bővebben
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Nem vásárolható!
Részletek

Hasonnevei

Ezen a néven ismerik.

Származása

Francia eredetű, convar. occidentalis, subconvar. gallica, provar. microcarpa, subprovar. Carmenét.

Elterjedése

A XVIII. század vége óta ismert, Bordeaux környékéről származik. A világ igen sok szőlőtermesztő országában ismerik és termesztik. Világfajta. Hazánkba a filoxéravész idején került, de nagyobb mértékben csak az utóbbi egy-két évtizedben kezdték telepíteni. 1973 óta tartozik az államilag elismert fajták közé. Borának keresettsége miatt igényessége és érzékenysége ellenére elsősorban a dombvidéki termőterületeken további terjedése várható.

Tőkéje

Középerős növekedésű, dús, félmereven álló vesszőkkel.

Vesszői

Barnás színűek, részben mintázottak, közép-vastagok, középhosszú ízközűek, a rügyek közép-nagyok, hegyesedők, pókhálósak.

Vitorlája

Zöld, gyapjas.

Levele

Közép-nagy, sötétzöld, hullámos, sima vagy kissé hólyagos felületű, 5 karéjú, nyílt vállöblű. Az oldalöbleiben ritkán előfordulhat fog. Levélszéle fűrészes-csipkés. Fonákán a pókhálós szőrzet mellett serteszőrök is találhatók. Erei és levélnyele zöld, fedőszín nélkül, s hajtástengelye is majdnem tiszta zöld.

Fürtje

Kicsi (90 g) vagy közepes méretű, olykor laza, vállas.

Bogyói

Kicsik, gömbölyűek, mélykékek, feltűnően hamvasak, vastag, szívós héjúak, viszonylag lészegények, s a két Cabernet fajtához hasonlóan sajátos, kicsit vaníliaízűek.

Termesztési értéke

Hosszú tenyészidejű, késői érésű fajta. Október elején a Cabernet franc és a Cabernet sauvignon fajtáknál jobb beérési cukorfokkal szüretelhető és azoknál bővebben is terem. A virágzáskori időjárásra érzékeny, kedvezőtlen évjáratokban rosszul termékenyül.
Növekedési erélye közepes vagy erős.
A fekvés, a talaj- és annak tápanyag-, valamint víztartalma iránt igényes. A gyakorlatban jelentkező mészérzékenysége elsősorban az alany kérdése. Fagyérzékeny.
Hosszú- (szálvesszős) metszést igényel. Sűrű lombot, sok hónaljhajtást nevelő fajta, ezért különösen gondos zöldmunkában kell részesíteni. A tőkeművelésmódok közül termesztésére azok alkalmasak, amelyeknél a hajtások elrendezése vékony lombfalat eredményezhet.

Bora

Sajátos, kellemes illatú, egy kicsit a vaníliához hasonló, gazdag íz- és zamatanyagú, simogatóan bársonyos csersavtartalmú, telt, harmonikus, kiváló minőségű.

Telepíthetősége

Telepíthetősége: ajánlott fajtaként a Bükkaljai, a Balatonbogiári, az Etyek-Budai, a Soproni, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi borvidékeken, az Egri borvidék Egri és a Mecsekaljai borvidék Pécsi és Szigetvári körzetében telepíthető. Engedélyezett fajtaként további 12 borvidéken, illetve körzetben, alkörzetben ajánlott.

Telepíthető klónjai

Megkülönböztethető jelzéssel forgalomba hozható klónja a francia eredetű C.348.

Adatok
Cikkszám
VB-07
Hasonló termékek