Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Zalagyöngye fehérborszőlő

Zalagyöngye fehérborszőlő
Zalagyöngye fehérborszőlő
Érési idő: Korán, szeptember elején érik. Termés: Nagy méretű fürtje laza, ágas vagy vállas. Bogyói közepes méretűek, megnyúltak, sárgászöldek, a napos oldalon barnásak, vékony héjúak. Húsuk roppanó de lédús, muskotályos zamatú, jó ízű.
Bővebben
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Nem vásárolható!
Részletek

Hasonnevei

Mielőtt elismerték Egri csillagok 24 néven szerepelt a vizsgálatokban.

Származása

Származása: az Eger 2 (Seyve-Villard 12375 magutódja) x Csaba gyöngye keresztezésével állította elő Csizmazia József és Bereznai László. Fajhibrid.

Elterjedése

1970-ben nyert állami elismerést. A nagyszámú hazai újabb nemesítésű szőlőfajták közül az egyik leggyorsabban terjedő szőlőfajta. Megtalálható a legtöbb házi kertben, de több tíz hektáros árutermelő ültetvényeket is létesítettek belőle. Terjedéséhez hozzájárult kedvező fürtfelépítése, kellemes íze, zamata, amely szerint étkezési célra kiválóan alkalmassá vált, különösen kisebb termésmennyiség mellett.

Tőkéje

Közepes, néha erős növekedésű, nem sűrű vesszőzettel.

Vesszői

Közepes vastagságúak, hosszú ízközűek, hengeresek, barna színűek. Rügyei nagyok, elállók, széles alapúak, csupaszok.

Vitorlája

Bronzos-zöld, gyapjas.

Levele

Közepes méretű, alig tagolt (3-5 karéjú), gyakran ép. Vállöble zárt, oldalöblei, ha vannak sekélyek. A levéllemez aszimmetrikus, a középső főér nem felezi a levéllemezt. Erős szövetű, haragoszöld, néha szürkés-zöld színű, felülete enyhén hólyagos. Fonáka serteszőrös. A levél széle ritkán bemetszett, fűrészes-csipkés fogazású. A levélerek, a levélnyél és a hajtás szártagja vöröses-zöld. A kacs pirosas árnyalatú.

Fürtje

Nagy, vállas vagy ágas, (fürt átlagtömege a 200 g-ot is meghaladhatja), laza, hosszú fürtnyelű, emiatt könnyen szüretelhető.

Bogyói

Közepesek, olykor nagyok, megnyúlt gömbölyűek, oválisak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásodóak, ropogósak, kissé lészegények, vékony, nem rágós héjúak.

Termesztési értéke

Rövid tenyészidejű, korán érő, augusztusban már fogyasztható fajta.
Növekedési erélye közepes, nem nevel sűrű lombot. Kifejezetten bőtermő fajta, hektáronkénti termésmennyisége gyakran meghaladja a 15 tonnát. Jelentős a másodtermés képzése, ami előnyös tulajdonsága, mert októberre a másodfürtök is képesek beérni.
A termés cukortartalma kedvező, még nagyon nagy termésmennyiség esetén is eléri a 17 magyar mustfokot, de mérsékeltebb termés mellett e feletti is lehet. A must savtartalma kissé alacsony, 7-8 g/l körüli. A harmonikus ízek-zamatok eléréséhez fontos a szüreti időpont helyes megválasztása. A termés íze-zamata kellemes, kissé a muskotályos ízhez hasonló.
Fagytűrő képessége nem kiemelkedő, de elfogadhatóan jó. Károsodása esetén jól regenerálódik. Rothadásra nem hajlamos.
A magasművelésű tőkeformákra alkalmas, metszéskori rügyterhelésére érzékeny, inkább csak hosszúcsapos metszést igényel.
Peronoszpórára kevésbé, de a lisztharmatra fogékony.
Ma már kifejezetten kettős hasznosítású fajta, a házi kertek kedvence.
Bora fajtajelleges, általában vékony, könnyű, néha lágy, sokoldalúan felhasználható (asztali bor, sűrítmény, pezsgőalap).

Telepíthetősége

Engedélyezett fajtaként telepíthető a Kunsági borvidék Ceglédi, Jászsági, Izsáki, Kiskőrösi, Kiskunhalasi-Kiskunmajsai és Tisza menti körzetében, valamint az Etyek-Budai borvidéken, csemegeszőlőként az országban bárhol.

Telepíthető klónjai

Nincs

Adatok
Cikkszám
FB-07
Hasonló termékek