Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Bianca fehérborszőlő

Bianca fehérborszőlő
Bianca fehérborszőlő
Érési idő: Korán, szeptember elején érik. Termés: Kicsi vagy közepes fürtjén a bogyók lazán állnak. Bogyói kicsit megnyúltak, héjuk vékony, húsa fűszeres, leveses.
Bővebben
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Nem vásárolható!
Részletek

Hasonnevei

Az állami elismerés előtt az Egri csillagok 40 jelzést viselte.

Származása

Az Eger 2 (a Seyve-Villard 12375 magvetéséből származik) x Bouvi-er keresztezésével állította elő Csizmazia József és Bereznai László, tehát fajhibrid.

Elterjedése

Az 1982-es állami elismerése után számos kedvező tulajdonságának köszönhetően itthon és külföldön élénk érdeklődés nyilvánult meg iránta.

Tőkéje

Erős, felfelé álló szárrendszerrel.

Vesszői

Világosbarna színűek, elég hosszú ízközűek, rügyei közepes nagyságúak, gömbölyűek, csupaszok.

Vitorlája

Fényes, csupasz, zöld színű, halványpiros széllel.

Levele

Közepes méretű, kerek, csaknem ép, vállöble széles, nyílt. A levél széle kétszeresen fűrészes fogazású. A levéllemez világoszöld, csupasz fonákú, vékony szövetű. A levél erek töve pirosas. Feltűnően hosszú levélnyele ugyancsak halványpiros.

Fürtje

Közepes méretű, kb. 120 g tömegű, henger alakú, laza.

Bogyói

Kicsik, gömbölyűek, zöldessárga színűek, hamvasak, vastag héjúak, lédúsak, érett állapotban különösen ellenfényben a magvak áttetszenek a bogyóhéjon.

Termesztési értéke

Korai érésű, viszonylag rövid tenyészidejű fajta. Növekedési erélye jó, de a terhelésre érzékenyen reagál. Általában bőven terem, de a virágzáskori hűvös, csapadékos időjárás hatására rosszul köt. Másodtermést csak elvétve nevel. Magas cukortartalommal érik be, a mustfok szinte mindig meghaladja a 18-at. Időben szüretelve sav¬tartalma kellemes, megkésett szüret esetén lelágyulhat.
Kitűnően tűri a téli fagyot, a szárazságra viszont érzékeny. A peronoszpórára, lisztharmatra nem fogékony, a rothadásra nem érzékeny. Ezek a kedvező tulajdonságai alkalmassá teszik a környezetkímélő, illetve a bioszőlő-termesztésre. A magas tőkeművelés-módokra alkalmas, elsősorban azokra, amelyek a fattyúhajtás-képződést nem teszik lehetővé (Guyot, ernyő). 6-8 rügy/m2 terheléssel már kielégítően terem. Sok fattyúhajtás esetén a hajtás válogatást meghálálja.
Lédús bogyójának köszönhetően lényeredéke a feldolgozás során jó. Elsősorban reduktív típusú borok előállítására alkalmas fajta. Bora diszkréten illatos, finom savtartalmú, extraktban gazdag, kellemes zamatú.

Telepíthetősége

Megbízható fajtája a fagyveszélyes termőhelyeknek, kedvelik a biotermelők, a házi kerti tulajdonosok és árutermelők egyaránt.
Ajánlott fajtaként telepíthető a Csongrádi borvidék Kisteleki, Pusztamérgesi és Mórahalmi körzetében, valamint a Kunsági borvidék Cegléd-Monor-Jászsági körzetének Ceglédi és Jászsági alkörzetében, a Duna menti, a Kecskeméti-Kiskunfélegyházi, a Kiskőrösi és a Kiskunhalas-Kiskunmajsai körzetében. Engedélyezett fajtaként telepíthető a Kunsági borvidék Bácskai, Izsáki és Tisza menti körzetében. Nem telepíthető, de a meglévő ültetvény fenntartható még másik 17 borvidéken és körzetben.

Telepíthető klónjai

Nem ismert

Adatok
Cikkszám
FB-01
Hasonló termékek