Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Cabernet franc vörösborszőlő

Cabernet franc vörösborszőlő
Cabernet franc vörösborszőlő

Érési idő: Későn érik, október elején. Fürtje közepesen nagy. Bogyói kicsi, gömbölyded, vékony héjú, sötétkék színű.

Bővebben
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Nem vásárolható!
Részletek

Hasonnevei

Carbenet, Carbonet, Carmenét, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran.

Származása

Francia eredetű, convar. occidentalis, subconvar. gallica, provar mic-rocarpa, subprovar. Carmenét.

Elterjedése

Régi fajta, már az 1600-as években jól ismerték és kedvelték. Az egész világon elterjedt, ún. világfajta. Magyarországon is régóta termesztik, de korábban csak különlegességnek számított. Állami elismerésben 1956-ban részesült. Az utóbbi években hazai terjedése egyre gyorsuló ütemű. Megtalálható minden vörösborvidékünkön.

Tőkéje

Középerős vagy erős növekedésű, közepes számú, félmereven álló vesszőkkel.

Vesszői

Barnásvörösek, részben mintázottak, közép-vastagok, középhosszú ízközűek, a rügyek közép-nagyok, hegyesedők, pókhálósak.

Vitorlája

Bronzos-zöld, piros hegyű, pókhálós.

Levele

Közép-nagy, ötszögletű, sötétzöld, erős szövetű, kissé hólyagos felületű, szabályosan 5 karéjú, kissé megnyúlt, oldalöbleiben gyakran fog található. Levélszéle fűrészes-csipkés. Fonáka pókhálós, az erek töve és a levélnyél halványpirosas árnyalatú.

Fürtje

Általában kicsi (90 g), közepesen tömött, vállas.

Bogyói

Kicsik, gömbölyűek, sötétkékek, feltűnően hamvasak, vastag, szívós héjúak, jellegzetes „fűízűek".

Termesztési értéke

Hosszú tenyészidejű, későn érő fajta. Október elején szüretelhető, általában magas cukortartalommal.
Középerős-erős növekedési erélyű, termőképessége közepes, viszont klónja az alapfajtánál lényegesen többet terem. Másodtermés képzésre hajlamos.
Edzett fajta. Talaj- és tápanyagigénye mérsékelt. A szárazságra különösebben nem érzékeny és a fekvéssel szemben sem támaszt különleges igényeket. Homokon is jól tenyészik. Fagytűrő képessége és rothadás-ellenállósága szembetűnő. Fürtjei sokáig a tőkén tarthatók.
Gyakran kevert ültetvényekben található a Cabernet sauvignonnal. A terhelésre nem érzékeny, szálvesszős metszést, fokozott zöldmunkát kíván.

Bora

Bora szép színű, fajtajelleges, kellemesen fanyar, bársonyos, testes, kiváló minőségű.
A Bordeaux-i borvidék egyik fő fajtája, s a Merlot és a Cabernet sauvignon fajtákkal együtt a világhírű bordói vörösborok alapanyagát adja.

Telepíthetősége

Telepíthetősége: ajánlott fajtaként telepíthető a Bükkaljai, a Balatonbogiári, az Etyek-Budai, a Hajós-Bajai, a Mátraaljai, a Soproni, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi borvidékeken, a Csongrádi borvidék Csongrádi, Kisteleki és Mórahalmi körzetében, a Kunsági borvidék szinte valamennyi körzetében, az Egri borvidék Egri, valamint a Mecsekalaji borvidék Pécsi körzetében. Engedélyezett fajtaként 5 borvidéken, illetve körzetben, alkörzetben ajánlott.

Telepíthető klónjai

E. 11 jelű klónját Egerben szelektálták. Állami elismerést 1985-ben kapott.

Adatok
Cikkszám
VB-03
Hasonló termékek