Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Chardonnay fehérborszőlő

Chardonnay fehérborszőlő
Chardonnay fehérborszőlő

Érési idő: Közepes érésű szeptember közepén érik. Fürtje kis méretű, henger alakú, kissé vállas, közepesen tömött. Bogyói kicsi, gömbölydedek, fehéreszöld színű, héja vastag, lédús.

Bővebben
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Nem vásárolható!
Részletek

Hasonnevei

Chardonnay blanc, Pinot blanc Chardonnay, Morillon blanc, Weisser Kláwner, Ronci bilé és még több mint 50 hasonnév.

Származása

Francia eredetű fajta, a Pinot concultával együtt évszázadok óta termesztik, de nem azonos a Pinot blanc-nal, a Gamay blanc-nal, a Melonnnal és az Aligotéval. A természetes rendszer szerint convar. occidentalis, subconvar. gallica, provar. microcarpa, subrovar. „Noirien".

Elterjedése

A világ minden szőlő- és bortermelő országában ismerik és termesztik, tehát „világ" fajtának tekinthető. Magyarországon már a reformkor idején ismerték, de nem termesztették, mert az akkori termesztési eljárások azt nem tették lehetővé. Hazai elterjedése az elmúlt 2-3 évtizedre tehető.

Tőkéje

Közepes erősségű, viszonylag nagyszámú vesszővel.

Vesszői

Közép-vastagok, barnássárga színűek, középhosszú ízközűek, a rügyek közép-nagyok, hegyesedők, pókhálósán szőrösek.

Vitorlája

Bronzos-zöld, pókhálósán szőrözött.

Levele

Közepes méretű, kerek, változatosan tagolt (karéjos, osztott, hasadt). A felső oldalöblök sekélyek, nyíltak, az alsó oldalöblök igen sekélyek. A vállöböl nyílt, U alakú, az alapját nem levéllemez, hanem ér határolja. Utóbbi bélyeg alapján könnyen felismerhető. A levéllemez vékony szövetű, erős, fűzöld színű felülete csaknem sima, fonáka pókhálósán gyapjas szőrös. A levél széle fűrészes-csipkés, az erek töve vöröses. A levélnyél rövid, barnás-zöld.

Fürtje

Kicsi, fürt átlagtömege 90-100 g körüli, hengeres, kissé vállas, közepesen tömött.

Bogyói

Kicsik, gömbölyű formájúak, fehéres-zöldek, alig hamvasak, feketén pontozottak, vastag héjúak, lédúsak, ropogósak.

Termesztési értéke

Korán fakad és virágzik, szeptember első felében, közepén érik. Növekedési erélye közepes, kiegyenlített állományú fajta. Megbízhatóan, de nem bőven terem, másodtermést alig nevel.
A termés cukortartalma még gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot, jó évjáratokban pedig meghaladja a 20 mustfokot. Élénk, de finom összetételű savtartalma a szüretkor 8-10 g/l körüli. A bogyóknak jellegzetes zamatuk (fű-ízhez hasonló) van. Fagytűrő képessége a közepesnél valamivel jobb, a szárazabb viszonyokat (köves lejtők) is elviseli, jó adaptációs képességgel rendelkezik, ezért vállhatott „világ" fajtává.
Rothadásra érzékeny fajta, szellős, széljárta fekvésekbe való, ahol rothadásmentes évjáratokban töppedni is képes.
A szélesebb sortávolságra és a nagyobb magasművelésű tőkeformákra alkalmas. Apró fürtjei miatt hosszúmetszést igényel. Jól termeszthető az ernyő-, Guyot-, magaskordon- és függönyműveléseken egyaránt. A rothadásérzékenységéből fakadó kisebb szüretelési biztonsága a szüretelési időpont megválasztásával mérsékelhető.

Bora

Kemény karakterű, de finom savérzetű, fajtajelleges zamatú, telt, széles felhasználási skálájú. Kitűnő pezsgőalap lehet, de kiváló minőségi bor, sőt különleges minőségű, akár természetes csemegebor is készíthető belőle. Üde, friss és érlelt formában egyaránt elegáns, kedvelt termék.

Telepíthetősége

A Tokaj-Hegyaljai borvidéket és a Csongrádi borvidék Csongrádi, valamint Kisteleki körzetét kivéve minden borvidéken, körzetben és alkörzetben ajánlott, illetve kiegészítő fajtaként telepíthető. E tekintetben vezeti a fajtalistát.

Telepíthető klónjai

Megkülönböztető jelzéssel forgalmazható klónjai a Chardonnay 75-ös, a Chardonnay 96-os és a Chardonnay C. 116-os.

Adatok
Cikkszám
FB-02
Hasonló termékek