Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Cserszegi fűszeres fehérborszőlő

Cserszegi fűszeres fehérborszőlő
Cserszegi fűszeres fehérborszőlő

Érési idő: Közepes érésű, szeptember közepén érik. Fürtje vállas, közép nagy, közepesen tömött, a fürtkocsánya hosszú. A bogyója kicsi, kissé megnyúlt, tömege kicsi, rózsaszín színű, lédús, savas, fűszeres ízű. Kocsánya középhosszú, vékony.

Bővebben
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Nem vásárolható!
Részletek

Hasonnevei

Kezdettől fogva ezen a néven szerepel.

Származása

Származása: az Irsai Olivér és a Tramini fajták keresztezésével állította elő Bakonyi Károly a Keszthelyhez közeli Cserszegtomajon. Fajtahibrid.

Elterjedése

1982-es állami elismerését követően és különösen az 1980-as évek közepétől kezdve (fagykáros évek) példátlan gyorsasággal és méretekben terjedt a hegy- és dombvidéki, valamint a sík vidéki szőlőtermő területeken egyaránt.

Tőkéje

Közepes erősségű, nem sűrű vesszőzettel.

Vesszői

Világosbarna színűek, nem hosszú ízközűek, rügyei kicsik, csupaszok.

Vitorlája

Fényes, bronzos-zöld, csupasz.

Levele

Közép-nagy, kerek, többnyire 5 karéjú, felső oldalöblei sekélyek, nyíltak, a vállöböl záródó, olykor nyílt. A levéllemez sötétebb zöld, mint az Irsai Olivéré, vékony, de erős szövetű, sima felületű. A levél fonáka az ereken serteszőrös. A levél széle csipkés, illetve csipkés-fűrészes fogazású. A levél erek zöldek, a levélnyél viszont pirosas-zöld színű.

Fürtje

Közepes méretű, fürtátlag tömege 150 g körüli. A fürt alakja kúpos, vállas. Közepesen tömött.

Bogyói

Kicsik, gömbölyűek, az érés kezdetén húspiros színűek, majd kifakulva az érés végére inkább borostyánszínűek, vékony, de szívós héjúak, lédúsak.

Termesztési értéke

Korán fakad, virágzik és érik, de szüretelésére általában csak szeptember második felében kerül sor. Növekedési erélye közepes, kondicionális állapotára ügyelni kell.
10-12 t/ha termés hozására szakszerű műveléssel hosszú távon képes. Viszonylag kevés másodtermést képez.
A biztonságosan beérő termés cukortartalma eléri, sőt gyakran meghaladja a 18 magyar mustfokot. A must savtartalma 8-10 g/l között változik, tehát a legtöbb illatos fajtával ellentétben az érés folyamán nem lágyul le. Fajtajelleges illatú, fűszeres zamatú.
A téli fagyokkal szembeni tűrőképessége kiemelkedő, ezért a sík vidéki szőlőtermesztés megbízható, illatos bort adó fajtájává vált. A szárazságra viszont érzékeny, ilyen viszonyok között mérsékelten kell terhelni, különben a termés fonnyadni kezd. A rothadásnak viszonylag jól ellenáll.
Alkalmas a magasművelésű tőkeformákra, de a tőkék terhelését fokozott figyelemmel kell kísérni, hogy a túlterhelés elkerülhető legyen. 6-8 rügy/m2 rügyterheléssel már kielégítő termésmennyiség érhető el. A terhelést hosszúcsapokon, illetve félszálvesszőkön célszerű elosztani.
Nem nevel sűrű lombot, mérsékelt zöldmunkával tőkéi kézben tarthatók, önárnyékolástól nem kell félni.
Minthogy termése nem rothad, ezért biztonságosan szüretelhető.
Bora fajtajelleges illatú (Traminihez hasonló, vagy kissé muskotályos), fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, extraktban gazdag, ami önmagában vagy házasított formában értékes termék.

 

Telepíthetősége

Jelenleg ajánlott fajtaként 20, engedélyezett fajtaként pedig 14 borvidéken, körzetben, illetve alkörzetben telepíthető fajta.

Telepíthető klónjai

Nincs

Adatok
Cikkszám
FB-03
Hasonló termékek