Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Hárslevelű fehérborszőlő

Hárslevelű fehérborszőlő
Hárslevelű fehérborszőlő

Érési idő: Későn érik, október elején. Fürtje nagy méretű, hosszú, laza, a fürtkocsánya hosszú, tartós, vastag. Bogyója kicsi, gömbölyűdedek, zöldessárga színű, kissé hamvas, napos oldalán rozsdás, vékony héjú, lédús, finom savú és édes. 

Bővebben
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Nem vásárolható!
Részletek

Hasonnevei

Legtöbb külföldi hasonneve a magyar név tükörfordítása, úgymint Lindebláttrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü.

Származása

Egyesek itáliai, mások szláv nyelvterületről származónak vélik, de a legnagyobb valószínűséggel természetes beporzással és termékenyüléssel létrejövő magyar fajta. Az elfogadott rendszerezés szerint convar. pontica, subconvar. balcani-ca, provar. microcarpa, subprovar. zemplenica.

Elterjedése

Széles körben ismert és termesztett fajta, de a legtöbbet Tokaj-Hegyalján, az Egri borvidéken, Mátraalján, a Villányi borvidék Siklósi körzetében találunk belőle. Számottevő területen termesztik a Somlói és a Bükkaljai borvidéken is.

Tőkéje

Igen erős fejlődésű, merev, ritkán álló vesszőkkel.

Vesszői

Vastagok, világosbarna színűek, barázdált felületűek, ízközük középhosszú.

Vitorlája

Fehér, nemezes szőrzettel borított, sárgászöld színű.

Levele

Közepes méretű, kerek vagy vese alakú, általában ép, ha tagolt akkor oldalöblei sekélyek, keskenyek, nyíltak, hegyben végződőek, vállöble nyílt, U alakhoz hasonló. A levéllemez világoszöld, alig hólyagos, zsíros fényű, kiterített, a fonáka gyapjas. A levél széle csipkés fogazású, a levél erek zöldek, a levélnyél barnás árnyalatú és gyapjas.

Fürtje

Nagy vagy igen nagy, hossza elérheti a 300-500 mm-t is, ami egyedülálló a fajták között, a fürt átlagtömeg 180-200 g körüli. A fürt henger alakú, laza, a fürt vége esetenként villásan kettéágazik (fecskefarokhoz hasonlóan).

Bogyói

Kicsik, alkalmasint közép-nagyok, gömbölydedek, zöldessárgák, esetleg rozsdás bevonattal, picit hamvasak, vékony héjúak, lédúsak.

Termesztési értéke

Késő októberben érik, hosszú tenyészidejű fajta.
Erős növekedésű, ritkán álló, felfelé törő szárrendszert nevel. Bőtermő, 12 t/ha feletti termés hozására is képes. Másodtermést csak elvétve nevel.
A termés cukortartalma átlagos évjáratban 16-17 magyar mustfok körüli, de jó évjáratban töppedésre és aszúsodásra hajlamos. A must savtartalma valamivel alacsonyabb mint a Furmint fajtáé.
Viszonylagos fagytűrő képessége közepes vagy az alatti. A szárazságra érzékeny, jó vízgazdálkodású területekre kell ültetni.
Rothadásra érzékeny, amely kedvező évjáratban nemes-rothadásba megy át, aszúsodik.
Merev, felfelé törő hajtásai miatt függönyművelésekre nem való. Jelenleg sok helyen alacsony- vagy középmagas-kordonművelésre telepítik.
Mérsékeltebb (hosszúcsapos, rövidcsapos) terheléssel is kielégítően terem, nem túl sok zöldmunkát igényel.

Bora

Bora jól felismerhető módon fajtajelleges, hársmézhez hasonló illatú, savas karakterű, de a Furmintnál lágyabb. Különösen finomak a töppedt szőlőből származó, késői szüretelésű, valamint az aszúsodott termésből származó borok és borkülönlegességek. Tokaj-Hegyalján kívül híres a Debrői Hárslevelű is.

Telepíthetősége

5 borvidéken és körzetben (Egri borvidék Debrői körzete, Tokaj-Hegyaljai borvidék, Villányi borvidék Siklósi körzete és a Somlói borvidék mindkét körzete) ajánlott fajtaként, további 13 borvidéken és körzetben pedig engedélyezett fajtaként telepíthető.

Telepíthető klónjai

Telepíthető az 1007, a P. 41 és a T. 311 jelű klónok, illetve megkülönböztető jelzéssel forgalmazható a K. 9-es klón.

Adatok
Cikkszám
fbsz-001
Hasonló termékek