Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Kékfrankos vörösborszőlő

Kékfrankos vörösborszőlő
Kékfrankos vörösborszőlő
Érési idő: Középidőben, szeptember végén érik. Termés: Fürtje középnagy, tömött, vállas. Bogyói kicsik, hamvasak, sötétkékek. Húsa savas, kellemes ízű.
Bővebben
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Nem vásárolható!
Részletek

Hasonnevei

Blaufránkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franco-nia, Frankovka, Frankovka módra, Moravka, Magyarországon tévesen Nagyburgundi.

Származása

Származása: bizonytalan, Németh M. szerint convar. orientális, subconvar. caspica.

Elterjedése

Többnyire csak az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén termesztik. Leginkább hazánkban terjedt el. Az összes vörösbort termelő vidékünkön megtalálható, sőt a legtöbb helyen meghatározó jelentőségű fajta. Első a vörösborszőlők területi rangsorában. Számos értékes tulajdonsága miatt a jövőben is Ígéretes fajta marad.

Tőkéje

Erős növekedésű, kevés számú, félmereven álló vesszőkkel.

Vesszői

Barnás színűek, vastagok, hosszú ízközűek, a rügyek kicsik, hegyesedők, csupaszok.

Vitorlája

Barnás-bronzos, csupasz.

Levele

Nagy, sötétzöld, tompa fényű, vastag, bőrszerű szövetű, sima vagy alig hólyagos felületű, alig tagolt, csúcsa kiemelkedő, vállöble keskeny, V alakú. Levélszéle fűrészes, levéllemeze kiterített. Fonáka durván serteszőrös, erei barnáspirosak.

Fürtje

Közép-nagy (150 g), közepesen tömött, vállas.

Bogyói

Kicsik, gömbölyűek, sötétkékek, vastag héjúak, lédúsak, savasak, közömbös ízűek.

Termesztési értéke

A középérésű fajták csoportjába tartozik. Szeptember végén érik, de általában később szüretelik nem túl magas cukortartalommal (17-19 mustfok).
Erős növekedésű, viszonylag jó termőképességű, értékes fajta. Rendszerint megbízhatóan terem, s a legrosszabb évjáratokban is elfogadható minőséget ad.
Fekvés és talaj iránt nem igényes, bár sovány, tápanyagszegény homoktalajokra nem való. Fagytűrő képessége az átlagosnál jobb. Nem rothad, fürtjei sokáig a tőkén hagyhatók. Másodtermés képzésre nem hajlamos.
Kis és nagy tőkeformákon egyaránt eredményesen termeszthető. Hosszúmetszést igényel. Terhelésre kevésbé érzékeny. Mérsékelt zöldmunkát kíván.

Bora

Fajtajelleges, kellemes zamatú, testes, fanyar, csersavban gazdag, eléggé nyers, kemény karakterű, de az érlelés során savai lefinomodnak. Színanyag tartalma még gyengébb évjáratokban is kielégítő. Különösen neves a Soproni Kékfrankos, de alkotórészét szinte vázát képezi a Bikavérnek is.

Telepíthetősége

Ajánlott fajtaként a Bükkaljai, a Csongrádi, a Balatonbogiári, az Etyek-Budai, a Hajós-Bajai, a Mátraaljai, a Soproni, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi borvidékeken, a Balatonfelvidéki borvidék Balatonederics-Lesencei, illetve az Egri borvidék Egri körzetében, valamint az Izsáki körzet kivételével a Kunsági borvidéken telepíthető. Engedélyezett fajtaként további 10 borvidéken, illetve körzetben ajánlott.

Telepíthető klónjai

Telepíthető klónjai a G.379-es, és a Kt.l-es. Előbbi 1999-ben, míg utóbbi 1980-ban részesült állami elismerésben.

Adatok
Cikkszám
VB-05
Hasonló termékek