Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Medina vörösborszőlő

Medina vörösborszőlő
Medina vörösborszőlő

Érési Idő: Szeptember közepén érik. Fürtje közepesen nagy  vállas, hengeres, tömött, a fürtkocsány középhosszú, vöröseszöld. Bogyója kicsi, gömbölyded, sötétkék színű, hamvas, héja vékony, húsa lédús, fűszeresen muskotályos.

Bővebben
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Nem vásárolható!
Részletek

Hasonnevei

Egri csillagok 7, Médea.

Származása

Származása: az Eger 1 (Seyve-Villard 12286 sel.) és a Medoc noir (Kékmedoc) keresztezésével állították elő Csizmazia József és Bereznai László (1959). Fajhibrid.

Elterjedése

Állami elismerést 1984-ben kapott. Területi részaránya országosan nem jelentős. Becsült összes területe nem éri el a 200 ha-t. Kisebb ültetvényeivel az Alföld több szőlőtermesztő körzetében, az észak-magyarországi borvidékeken (kivéve Tokaj-Hegyaljai borvidék) és Sopron környékén találkozhatunk. Az utóbbi években terjedése lelassult. A csökkenő érdeklődés ellenére, számos kedvező tulajdonsága alapján az értékes, fajták közé sorolhatjuk.

Tőkéje

Középerős növekedésű, nem túl sűrűn álló vesszőzetű.

Vesszői

Világosbarnák, közép-vastagok, rövid ízközűek, a rügyek kicsik, csúcsukon karomszerűen visszahajlók, csupaszok.

Vitorlája

Fényes, bronzos, csupasz.

Levele

Nagy, sötétzöld, tompa fényű, vékony szövetű, sima felületű, változatosan tagolt, vállöble záródó vagy zárt, lemeze hullámos. Levélszéle csipkés-fűrészes. Fonáka csupasz, levélerei a színén is pirosak. Levélnyele és szártagja úgyszintén pirosas árnyalatú.

Fürtje

Közép-nagy (120 g), tömött, vállas.

Bogyói

Kicsik, gömbölyűek, sötétkékek, hamvasak, vékony héjúak, lédúsak, rendszerint savszegények.

Termesztési értéke

Szeptember első felében érő fajta és a hónap közepén jó cukortartalommal szüretelhető.
Közepes vagy erős növekedési erélyű, bőtermő. Kiegyenlítetten, minden évben megbízhatóan terem.
Talaj és fekvés iránt nem igényes, a szárazságot aránylag jól elviseli. Gombás megbetegedéseknek jól ellenáll. Rothadásra nem hajlamos. Viszonylagos fagy- és téltűrése jó.
Tőkéit hosszúmetszésben kell részesíteni. A kevés zöldmunkát igénylő fajták közé tartozik. Laza, szellős lombozatú, hónaljhajtást alig nevel.

Bora

Szép színű, a Kékmedocéhoz hasonló, a vörösborra nem jellemző, muskotályra emlékeztető illatú és zamatú, általában lágy. Többnyire csak más borokhoz házasítva kerül forgalomba. Rozé bora elfogadható minőségű.

Telepíthetősége

Engedélyezett fajtaként a Bükkaljai borvidék, a Kunsági borvidék Bácskai, Duna menti, Kiskőrösi, Kiskunhalas-Kiskunmajsai és Tisza menti körzeteiben, valamint a Cegléd-Monor-Jászsági körzet Ceglédi alkörzetében telepíthető. Az érvényben lévő rendelet több vörösborvidéken (Egri, Soproni, Szekszárdi) a Medinát az ideiglenesen engedélyezett fajták csoportjába sorolja.

Telepíthető klónjai

Nincs

Adatok
Cikkszám
VB-06
Hasonló termékek