Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Afuz Ali csemegeszőlő

Afuz Ali csemegeszőlő
Afuz Ali csemegeszőlő

Érési idő: Későn érik, október elején-közepén. Fürtje nagy méretű, laza szerkezetű, vállas. Bogyói nagy méretű, ovális alakú, hamvas, sárga színű, húsa ropogós, héja közepesen vastag.

Bővebben
Felhasználás :
csemegeszőlő
Bogyók színe :
fehér
Érési idő :
október vége
Termőképesség :
bőtermő
Metszési igény :
hosszú
Gombaérzékenység :
fogékony
További adatok
1 000 Ft (787 Ft + ÁFA)
Részletek

Hasonnevei

Regina, Razaki, Bolgár, Datolyaszőlő, Dattier de Beyrouth, Raisin de Constantinapole, Hafiz Ali, Karaburnu, Aleppo

Származása

Kis-ázsiai eredetű, convar. orientális, subconvar. antasiatica.

Elterjedése

Az egész világon ismerik. Az egyik legkiválóbb fehér bogyójú csemegeszőlő-fajta. Főként a Földközi-tenger környéki országokban termesztik, de eljutott a tengerentúli csemegeszőlő-termesztő tájakra is. A nemzetközi étkezési szőlő kereskedelem igen keresett fajtája. Hazánkba valószínűleg a XX. század elején Bulgáriából érkezett, de bizonytalan beérése miatt nem terjedt el. 1956 óta államilag minősített fajta. Nálunk inkább csak a házi kertekbe való, de ott is csak védett, meleg fekvésbe.

Tőkéje

Nagyon erős növekedésű, kevés számú, fél-mereven álló vesszőkkel.

Vesszői

Sárgásbarnák, vastagok, hosszú íz-közűek, a rügyek nagyok, széles alapúak, tompák, csupaszok.

Vitorlája

Fényes, bronzos-zöld, csupasz.

Levele

Közép-nagy, világoszöld, vékony szövetű, sima felületű, U alakú vállöblének alapját gyakran főér határolja. Levélszéle csipkés. Fonáka csupasz, erei zöldek. A középső levélér az első elágazásnál megtörik.

Fürtje

Igen nagy, laza, tetszetős, vállas vagy ágas, hosszú fürtű.

Bogyói

Nagyon nagyok, oválisak, sárgászöldek, beérve borostyán-sárgák, a napos oldalukon rozsdásodok, hamvasak, vastag de nem rágós héjúak, ropogós húsúak, közömbös ízűek.

Termesztési értéke

Hosszú tenyészidejű, igen késői érésű fajta. Védett, meleg fekvésben, jó évjáratokban már szeptember végén, október elején, átlagos években október közepén, végén fogyasztható.  A szerény beérési mustfok rendszerint alacsony savtartalommal párosul, ilyenkor fogyasztása kellemes. Erős növekedési erélyű, bőtermő. Kevés, de nagy tömegű fürtöket nevel, közöttük az egy kilogrammot elérők sem ritkák. Másodtermés képzésre hajlamos, ezek a fürtök azonban a mi éghajlatunkon nem érnek be.
A fekvés, a talaj és annak tápanyagtartalma iránt igényes fajta. A szárazságot viszonylag jól tűri. Fagyérzékeny. Sikeresen csak jól megválasztott termőhelyen, védett, meleg fekvésben termeszthető. Nem rothad, fürtjei sokáig a tőkéken tarthatók.
Alsó helyzetű rügyeiben nincsenek fürtkezdemények, ezért a tőkéit hosszú, többnyire szálvesszős metszésben kell részesíteni. Ritka lombú, nem tartozik a zöldmunka-igényes fajták közé. Lugas művelésre kiválóan alkalmas.
Fürtjei tetszetősek, piacosak, kiválóan szállíthatók és hosszan eltarthatok.
Az Afuz Alinak több típusát különböztetjük meg a bogyó alakja szerint, amely lehet oszlopos, ovális és csepp alakú. Közülük az oszlopos bogyójú a legértékesebb, mert legkorábban érik. A csepp alakú bogyójú a másik két típusnál lédúsabb.
 

Telepíthetősége

Minden borvidéken és bortermő helyen telepíthető

Telepíthető klónjai

Nincs

Adatok
Növekedés
erős
Fagytűrés
érzékeny
Rothadási hajlam
kevésbé rothad
Cikkszám
ACS-01
Hasonló termékek