Kérdése van? Tegye fel! Webáruház: +36 70 / 633 33 86 | Díszfaiskola: +36 30 / 426 08 45 | Dunaföldvár, 6-os út, Penny mellett | Nyitvatartás

Szőlő ültetés - ültetési tájékoztató gyökeres szőlőoltványhoz

Az őszön megvásárolt szőlőoltványokat a kiültetésig fagymentes, szélmentes, árnyékos helyen (például pincében) tároljuk lehetőleg vizes homokban, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor ideiglenesen jó a nylon zacskó is, melyben az oltvány gyökerét nedvesen tartjuk. Kiültetés előtt célszerű 1-2 napra vízbe áztatni.

Az oltványokat az oltásforradás alatt 2-3 cm-re ültetjük be. Ültetési mód lehet ásóval, akkor a gyökeréből annyit vágunk le (kb.4-5 cm-re), hogy amikor az ültető gödörben (kb.40x40x60 cm) legyező alakban szétterítjük, akkor a gyökerek ne álljanak visszafelé. Ha hidrofúróval telepítünk, akkor a gyökér hosszát kb. 2 cm-re vágjuk vissza.

Mindkettő ültetési módszernél a földréteg fontos, azért hogy légmentesen legyenek az oltványok elültetve. Az ültető, gödör aljára tehetünk trágyát, mely közvetlenül ne érintkezzen az oltvány gyökerével. Bő vízzel belocsoljuk (iszapolás), majd az oltványokat porhanyós földdel felkupacoljuk (csirkézés), főleg télen nagyon fontos a fagyveszély miatt, de a tavaszon elültetett oltványokat is mindenképpen javasolt becsirkézni.

Az őszön vásárolt és csak tavaszon telepítendő oltványokat gondosan elvermeljük homokba, vagy földbe, fagymentes, szélmentes helyre. A téli tárolás ideje alatt többször meglocsoljuk a homokot, vagy földet, amiben az oltványok gyökerét tároljuk.

Az őszi telepítésnél a vesszőket nem kell visszavágni, csak tavaszon (egyik vesszőt 2 rügyre), de akkor fontos újra betakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.

Az évjárattól függően 7-8 alkalommal szükséges permetezni a szőlőoltványokat. A Rezisztens fajtákat elegendő kevesebbszer is.

Hogyan-permetezzuk-a-szolot

Jó telepítést kívánunk!

Fehér borszőlők

Vörös borszőlők